Bejelentés


Rákosmenti Adományház Egyesület Mert együtt könnyebb!


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Önkénteség éve Rákosmentén - záró rendezvény 2011. december 16. Rákoshegyi Közösségi Ház

Az Önkéntesség programban több gyermekeit egyedül nevelő anyuka keresett meg minket 2011. évben.

Az egyik édesanya már tavasszal eljött a Hivatalba. Sírva mondta el, hogy két kislányával él, senki nem segít nekik, ő pedig elvesztette a munkahelyét. A munkanélküli központ által logisztikai végzettséget szerzett 2010-ben, de onnan már semmilyen támogatásra nem számíthat. Három pótnagyi vigyázott a gyermekekre, amíg ő munkát keresett. Nehéz volt úgy elmennie interjúra, hogy azt sem tudta mit esznek este. Nehezen, de nyár végére elhelyezkedett. Reggeltől estig vasal. Azt mondta nagyon nehéz, fáj a háta. Most a felhalmozott tartozások kiegyenlítésével küzdenek, még mindig nem túl változatos az otthoni koszt. Még a lakáshitel is a nyakán maradt 6 éve, amit még a gyermekek édesapjával vettek fel együtt, hogy legyen a családnak saját otthona. Amikor ”betettem” az Anyukát a liftbe a csomagokkal még mindig azt mesélte, hogy egy nagy összegű számlát befizetett a héten és így nem lesz semmi a fa alatt… vagyis fa sem lesz. De legalább nem kapcsolják ki a vizet vagy a villanyt… Ekkor elbúcsúztunk, de mosolygott. Ahogy beszéltük, most már legalább van munkahelye és értékes embernek érzi magát. Később telefonon beszéltünk. A lányok sikítoztak a háttérben. A készüléket is elkérték, hogy megköszönjék. Azt mondták, kipakolták a kapott ennivalókat az ebédlőasztalra (ami nagyon pici tudtommal) és azt nézik, hogy mennyi mindenük van. Mert ilyen náluk nagyon régen volt. Amit vittem két nagy szatyorba belefér. Azon gondolkodtam, hogy sokaknál ez hetente megtörténik...

A záró eseményen meséltünk egy csodálatos családról, ahol egy felnőtt nő van, az anyuka és három fia. Az apuka a harmadik után úgy gondolta, hogy ő mégsem akar családot. Zuhogott pénteken az eső, amikor a házuk elé értem. A nagyobbik fiú jött ki a bicegő anyukájával, aki – mint kiderült – néhány napja zúzódást szenvedett. Az üdítőt meglátva nagy volt a boldogság, mert régóta vágytak arra, hogy ezt megkóstolják. „Lesz mit főzni is. Nekem a gyermekeim adják az erőt, ők a legfontosabbak. Köszönjük szépen.” – mondta az anyuka és nagy mosollyal az arcukon mentek a tízemeletes ház bejárata felé.

Végül elmesélném a legnagyobb ”hősünk” történetét, aki, amikor nyár elején elmesélte, hogy mit szeretne csinálni, mi azt gondoltuk, hogy biztosan ”megőrült”. Egy nagyon régi kb. 35 m2-es vályogház felújításába vágott bele, hogy szörnyű körülményeitől szabaduljon. A tulajdonos felajánlotta, hogy a házra fordított költségeket lelakhatják kisfiával. Az Adományházból bútorokat vittük nekik, amit egész nyáron tároltunk, mert azért éreztük, hogy ez a hölgy nem csak álmodozik. Az anyuka takarít, három munkahelye is van és néhány barátja maradt csupán az elmúlt években. Azt mondja az élete nagyon megváltozott. Egy általunk sokra becsült férfi, aki maga is nehéz időket élt meg, felajánlotta a segítségét a családnak és amint összegyűlt a pénz, neki láttak a munkának. Vezetékeket cseréltek, betonoztak, parkettáztak és végül festettek. Jött minden hónapban az anyuka a Hivatalba és elmondta, hogy állnak a munkával. Szombaton nem hittem a szememnek. Karácsonyi dekorációval díszített szobák vártak, forróság áradt a kandallóból és egy apró kölyökkutya, a kisfiú álma, ott ült a fal mellett. Nem túlzás azt állítanom, hogy mindenkinek így kéne véghez vinni a terveit. Tűzön vízen, mosolyogva.

Három anyuka 6 gyermek. Sorsok, amelyeket talán végig olvasni is nehéz volt. Általuk mi is többek lettünk. Rajtuk kívül a Piroska Óvoda vezetője, a kerületi Karitász tagjai és az egész évben velünk dolgozó önkéntesek juttattak el csomagokat a rászoruló családoknak.

Köszönjük a Noé az Életért Közösségnek, a Hammer & Hammer Accessoires Kft-nek, a Rauch Hungária Kft-nek, a Végvári Cukrászdának és a felajánlóknak a hatalmas segítséget! Boldog Karácsonyt kívánunk!

 

Beszámoló a megjelenésekről

Jelenleg 64 önkéntessel és közel 30 szervezettel dolgozunk. Rendszeresen, kb. 2-3 hetente tájékoztatjuk őket az éppen aktuális programokról.

Saját honlapunkon: www.onkentes.5mp.eu (a mai napig 183 látogatója volt az oldalnak)

Rákosmente Önkormányzata honlapján: www.rakosmente.hu (Nagy Várostakarítás, Lom Nem Lom plakát)

Közösségi oldalon: www.facebook.hu (jelenleg 280 ismerős)

Hírhozó (megjelenik 38 000 példányban)
2011. február 10-i számban felhívás, 6. oldal (Önkéntesség éve)
2011. március 10-i számban felhívás, 9. oldal (Nagy Várostakarítás Rákosmentén, közel 600 segítővel)
2011. március 24-i számban felhívás, 6. oldal (Lom Nem Lom akció és beszámoló az óvodák akciójáról, amit az Önkéntesség éve jegyében szerveztek)
A következő számban: 72 óra program beszámolója, az önkénteseket és a civil szervezeteket már erről e-mailen tájékoztattuk.
 
Tizenhetedik
2011. április 11-i számban 6-7. oldal (Várostakarító önkéntesek)

Helyi Hírek
2011. áprilisi számban 3. oldal (Nagy Várostakarítás Rákosmentén

 

Anyák napi ünnepség a Vigyázó Sándor Művelődési Házban volt megtartartva 2011. május 3-án 14 órától. A fellépő művészek az Önkéntesség Éve Rákosmentén akció részeként térítés nélkül mutatják be előadásukat.

Rákosligeti 72 óra - 1út program Időpontja: április 16 szombat.

Beszámoló április 16-áról:

Immár hagyománnyá vált a Rákosligeti egyházközség életében a tavaszi és őszi szociális, karitatív segítségnyújtás az erre a programra jelentkező, igényét jelző rászorulóknak. Idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre.  A program az ökumenikus „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű európai szintű programsorozatból nőtt ki és vált helyi sajátossággá. Ezt a munkát teljesen önkéntes alapon végezzük egyházközségünk fiataljainak kis csoportja a Karitász, a helyi önkormányzat és intézményei, a kerületi KDNP és a Lakásmentő szolgálat munkatársai és a programra jelentkező Önkéntesek közreműködésével. A programot tevőlegesen és lelkiekben támogatja a Rákosligei plébános atya Tampu-Ababei József.  Önkéntes, önkéntesség, mit is jelent ez a szó a mai embernek, nekünk, akik eme rohanó világunkban keressük magunkat, helyünket.  Nekünk, akik arról panaszkodunk, hogy nincs időnk semmire,  az idő hiányára, rohanunk és nem is tudjuk mik mellett rohanunk el. Pedig ha megállnánk és egy picit, megpihennénk akkor vennénk csak észre mi örömet  is jelent az ha a az időnkből adunk annak aki erre kér bennünket, ha észrevesszük hogy megszólítanak bennünket, nem az állandó hangosak. Azok, akik hangját nem, vagy alig lehet hallani.  Számunkra az önkéntesség ezt jelenti, megállni, elcsendesedni, másokra figyelni és az időnkből adni másoknak. Nagyon szép összefogásnak lehettünk tanúi és résztvevői, mi rákosligeti keresztyén közösség tagjai (reformátusok, katolikusok),  az utca emberei, mindazok, akik nyitott szemmel járják az útjukat. Idén akciókat a helyi igények szerint alakítottuk, így egy idős néni háza előtt rendbe raktuk az utcafrontot és három idős testvérünk háznál kertrendezés folyt. Programunkat tovább folytatjuk, így azok számára, akik kedvet kaptak a csatlakozáshoz, ősszel lesz alkalmuk részt venni. Buzdítok mindenkit, hogy a környezetében élő és a segítségre igényt mutató rászorulók mellett ne menjünk el. Álljunk meg és hallgassuk meg Őket! És ne csak azért mert „Adni jó”! Domokos Zsolt programszervező   (Rákosligeti Magyarok Nagyasszonya Plébánián E-mail: mallon@vipmail.hu Tel.: 06 20 961 4942)

Március 28-tól április 8-ig minden hétköznap 15-19 óra között önkéntesek ügyeltek az Adományházban, a Ferihegyi út 36. szám alatt (régi zeneiskola). Közel százan hozták el bútoraikat és használati tárgyaikat, ruháikat azzal a céllal, hogy a jövőben olyanokhoz juttathassuk el, akik rászorulnak ezekre. Az adományok átadása hosszabb folyamatot vesz majd igénybe, mivel azt szeretnénk, hogy ezek a legjobb helyekre kerüljenek. Az Önkormányzat szociális ügyekkel foglalkozó irodája segít ebben nekünk. Köszönjük az ügyeletes kollégák és az adományozók segítségét és munkáját!

7 éve rendszeresen működő szűrővizsgálat A konduktív preventív szűrést a Mallon Alapítvány támogatásával (1172 Budapest, Jászkisér utca 15., mallon@vipmail., 06 20 9614942) Vadász Zsuzsanna konduktor végzi. Rövid ismertető, összefoglaló: Alapítványunk minden hónap utolsó keddjén a Naplás úti gyermekorvosi rendelőben konduktív mozgásállapot vizsgálatot tart 4 hetes - 18 éves gyermekeknek. Vizsgálat célja a mozgásfejlődés, mozgássállapot megfigyelése, az eltérések, elmaradások felismerése, valamint fejlesztési lehetőségek bemutatása a szülőknek. A vizsgálat előzetes telefonos bejelentkezés szerint, időpont egyeztetéssel, csak délutáni órákban történik! Jelentkezés: 06 1 2573362, illetve e-mailben: mallon@vipmail.hu A vizsgálat ingyenes, beutaló nem szükségeltetik.

2011. március 26-án a Nagy Várostakarításon több száz önkéntes dolgozott Rákosmente tisztaságáért. Köszönjük nekik az áldozatos munkát! Az MKOSE Kutyaiskola önkéntesei két konténert teleparkoltak a Merzse-mocsárnál, Rákoshegyre még kellett vinni zsákokat, olyan kitartóan dolgoztak.
Az eseményről készült beszámolók itt olvashatóak:
http://www.minalunk.hu/rakosmente/hirek/3214/307/Nagytakaritas_Rakosmenten_IkepgaleriavalI

http://www.tizenhetedik.hu/anew/index.php?oldal=hirek_bovebb&hir_index=435_202119_h

- 2011.03.19-én az Önkéntesség Európai Éve alkalmából a Napsugár Óvoda dolgozói és szülei megtisztították a Pesti út buszmegállóit. Tudósítás a főoldalon (folyt. 6. oldal): http://www.rakosmente.hu/Libraries/hirhozo_archivum_2011/hirhozo_2011_05.sflb.ashx

 

- 2011. február 26-án a Vigyázó Sándor Művelődési Házban rendeztük meg első nyilvános fórumunkat. Az eseményen 38 szervezet és 12 intézmény képviselője, valamint 15 magánszemély vett részt. Először a koordinátorok és a szervezők mutatkoztak be és elmondták elképzeléseiket a programról, majd néhány civil szervezet beszélt eddigi tevékenységéről. Úgy érezzük, hogy a kérdéseikkel segítették a munkánkat és pozitív fogadtatása volt a programnak. Bízunk benne, hogy miután haza mentek és elmondták a hallottakat családtagjaiknak, ismerőseiknek, a szervezet többi tagjának, még többen fognak csatlakozni hozzánk és megkezdődhet az érdemi munka! Köszönjük mindenkinek, hogy eljött! Laughing

Ø      Jelenleg 2 aktív koordinátor: Szabó Tiborné, Rózsahegyi Péter

Ø      2 szervező: Lambert Krisztina, Mógor Krisztina

Ø      Lukoczki Károly korábban sokat segített

Ø      39 regisztrált támogatást kérő + az adományház által segítettek

Ø      90 önkéntes regisztrált segítő

Ø      Kb. 10 szervezettel állunk kapcsolatban
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!